Historia ilman vuosia

history

Historia oli peruskoulussa lempiaineeni. Historiassa minua kiehtoi kehitys ja miten se on tuonut meidät tähän päivään. En silti koskaan tykännyt opetella ulkoa vuosilukuja, eikä niitä onneksi juuri tarvinnutkaan. Toisaalta historiaa voi myös aivan yhtä hyvin tarkastella ilman vuosilukuja.

Tänä päivänä on elossa vain yksi ihminen, jonka elinaikana Wrightin veljekset kehittivät ensimmäisen lentävän koneensa. Vain kourallinen ihmisiä muistaa, kuinka koko maailma innoissaan ensimmäisen kerran marssi sotaan, jonka piti olla sodat päättävä sota. Olisivatko he edes osanneet kuvitella vanhevansa kodissa, jossa heillä olisi oma huone ja kaikki tarpeelliset ja tarpeettomat mukavuudet?

Vanhempieni nuoruudessa tapahtui epäilemättä kaikkien aikojen suurin talouden kasvu. Heidän vanhempansa eivät olisi osanneet uneksiakaan omasta televisiosta tai puhelimesta. Ensimmäistä kertaa lähes jokaiselle tarjoutui mahdollisuus valita itse oma koulutuksensa ja uransa. Omat vanhempani eivät koskaan näitä mahdollisuuksia hyödyntäneet ja siksi he saivat elää samaa yksinkertaista  elämää, jota heidän vanhempansa olivat eläneet. Silti he saivat osansa uusimmista elämää helpottavista keksinnöistä. Isäni harrasti äänentoistolaitteita ja epäilemättä hänen näkökulmansa historiaan tulisi tämän harrastuksen kautta.

Synnyin päivänä, jolloin japanilainen NEC julkaisi PC Engine pelikonsolinsa. Seuraavana vuonna Matti Nykänen voitti Calgaryn talviolympialaisissa kolme kultamitalia. Pian tapahtui Berlinin muurin murtuminen ja Neuvostoliiton hajoaminen, vaikken näistä tapahtumista mitään muistakkaan. Ensimmäinen uutistapahtuma, joka on jäänyt mieleeni oli Estonian uppoaminen.

Urheilun merkkipaalut on monille ollut tapa muistaa historiaa. Samana kesänä, kuin aloitin koulunkäynnin pidettiin jalkapallon MM-kisat Yhdysvalloissa. Perheemme asui tuolloin Ruotsissa. Ruotsilla oli suuret odotukset kisojen suhteen. Radiossa soi ”När vi gräver guld i USA”. Ruotsi tulikin kisoissa kolmanneksi. Tomas Brolin, Kenneth Andersson sekä Martin Dahlin olivat jokaisen pojan sankareita. Seuraavana vuonna oli Suomen vuoro voittaa jääkiekon maailmanmestaruus. Muistan seuranneeni ottelua vanhempieni makuuhuoneessa, mutten oikeastaan ottanut kantaa siihen, kumman pitäisi voittaa. En tuntenut itseäni sen enempää suomalaiseksi kuin ruotsalaiseksikaan. Muutamaa kesää myöhemmin seurasin Atlantan olympialaisia ystäviemme mökillä. Silloin uimari-kaimani Jani Sievinen voitti hopeaa 200 metrin sekauinnissa. Naganon talviolympialaisissa olin ylpeä mäkihyppääjä-kaimastani Jani Soinisesta, joka voitti kultaa miesten normaalimäessä sekä hopeaa miesten suurmäessä. Taisi meillä koulukavereiden kanssa jonkinlainen ”mäkihyppy”-innostuskin olla. Sitten tulivat Sydneyn olympialaiset. Ne olivat jännittäviä, koska niitä piti herätä katsomaan yöllä. Tämän jälkeen tuli jakso, jolloin en urheilua niin innokkaasti seurannut. Olin Oulussa ystävieni luona todistamassa, kun Suomi voitti toisen jääkiekon maailmanmestaruutensa.

Historia on aihe johon tulee syvennyttyä aivan liian harvoin. Silti jokainen asia elämässämme on historian kehityksen aikaansaannos. Tämäkin päivä tulee huomenna olemaan historiaa. Tulemme todistamaan monia tapahtumia, jotka päätyvät koululaisten oppikirjoihin. Silti omaa osuuttamme tulevaisuuden historiassa ei voi väheksyä. Joka päivä edessämme on valintoja, jotka voivat käynnistää tuhoisan ketjureaktion tai jotka voivat johtaa parempaan tulevaisuuteen. Harva meistä päätyy historiankirjoihin, mutta jos yställisyydestä ja avuliasuudesta joku päivä kirjoitettaisiin historiankirja, niin meillä jokaisella on mahdollisuus päästä sen kirjan päähenkilöksi.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s