Nukahtanut yövartija

Ennen tuhoutumistaan vuonna 70 ya., Jerusalemin temppelinvartijan tehtävä oli hyvin tärkeä. Nukahtanutta vartijaa rankaistiin häpeällisesti polttamalla hänen vaatteensa, niin että hän joutui palaamaan kotiinsa alastomana. Journalistin tehtävä on jossain mielessä hyvin samankaltainen, kuin tuon muinaisen temppelinvartijan.

Journalismin aate rakentuu ajankohtaisten tapahtumien tiedottamisen ympärille. Sana journalismi  juontaa juurensa ranskankielisestä sanasta jour, joka merkitsee päivää. Mikään ei ole sen vanhentuneempaa, kuin eilispäivän uutiset. Journalistit kilpailevat siitä, kuka ehtii uutisoida jostain merkittävästä tapahtumasta ensimmäisenä. Toki uutiset eivät kirjaimellisesti vanhene päivässä, mutta niitä ei seuraavana päivänä voida enää uutoisoida samalla tavalla. Journalistin täytyy pysyä ajan hermoilla ratkaistaakseen, mikä milloinkin on ajankohtaista. Se mikä hänen mielestään on ajankohtaista, ei välttämättä ole sitä suuren yleisön mielestä. Hänen täytyy myös itse seurata aktiivisesti maailman tapahtumia.

Joudun myöntää olleeni nukahtanut yövartija tai journalisti. Keskityin niin paljon lukemiseen ja kirjoittamiseen, että unohdin mistä journalismista on oikeasti kyse: ajankohtaisuudesta. Journalistille eräs vuoden merkittävin päivä on 3.5. eli kansainvälinen sananvapauden päivä. Silloin mietitään sananvapauden merkitystä ja muistellaan sen alttarilla kuolleita sotatovereita. Olisin itsekin mielelläni tehnyt jutun sananvapauden kunniaksi. Kävi vain niin ikävästi, että heräsin siihen päivää liian myöhään. Eipä kai eilispäivän uutisesta kannata tänään kirjoittaa. Nyt joudun polttamaan kuvaannolliset vaatteeni. Ehkä ensi vuonna olenkin sitten valppaampi ja annan asianmukaista kunniaa tälle merkkipäivälle.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s