Henkilökohtainen kirje päätoimittajalta

On sanottu, että journalismi on hyvää silloin, kun sitä ei tarvitse oikaista. Pahimmassa tapauksessa oikaisun hoitaa julkisen sanan neuvosto. Päätoimittaja on henkilö, joka on viime kädessä vastuussa toimituksen työstä. Hän on myös se, joka ottaa iskut vastaan, kun oikaisun tarve syntyy. Miksi olen näin salaperäinen? Mitä tarkoitan?

Joudun pyytämään julkisesti anteeksi kaikilta, jotka ovat blogiani vaivautuneet lukemaan. Tunteeni käyttivät kynää miekkana. En kuitenkaan voi pistää syytä tunteeni piikkiin, sillä päätoimittajana olen vastuussa niistäkin. En voi Axl Smithin tavoin selitellä, etten ole mikään hirviö tai rikollinen ja että tarkoitukseni oli hyvä. Ehken tiennyt olevani hirviö, mutta todellisuudessa olin sitä. Kuvittelin rakentavani taloa, jonka antaisin lahjaksi. Todellisuudessa rakensin sitä itselleni ja itsekkäille haaveilleni. Ensimmäistä kertaa elämäni aikana jouduin luomaan rehellisen silmäyksen peiliin ja sen seuraksena totesin: En ole niin erinomainen kuin kuvittelin olevani. En ole mikään sankari. En ole mikään ritari. En ole mikään Eino Leino. En ole myöskään mikään epäonnistuja. En ole kenenkään ovimatto. Olen vain ihminen, mutta myös minulla on ihmisoikeudet.

Aloitin blogin tien vajaa kolme kuukautta sitten, vaikka vannoin etten ikinä sitä tulisi tekemään. Vannoin etten käyttäisi sitä päiväkirjan jatkeena. Vannoin etten menisi henkilökohtaisuuksiin. Pian sain kuitenkin huomata, että tunteiden alaisena kirjoittelin asioita, joita sain selitellä ja pyydellä anteeksi. Poistin monia kirjoituksia, sillä pidin ystävyyttä tärkeämpänä kuin typeriä ideoitani. Nyt vahinko on tehty, eikä mikään määrä sanoja voi enää minua pelastaa.

Päätökseni on lopettaa tämän blogin kirjoittaminen. Se on täyttänyt tarkoituksensa. Tosin ei sitä tarkoitusta, minkä aluksi luulin. Silti näiden kuukausien aikana olen oppinut paljon sellaista, mitä en muuten olisi oppinut. Ennen kaikkea opin sen, ettei blogia kannata kirjoittaa elämästä ja rakkaudesta. On paljon parempi pitäytyä tarinoissa koiran ulkoilutuksesta sekä sopan syömisestä. Näin tekemällä saa todennäköisesti myös paljon laajemman lukijakunnan.

Vaikka ehkä sain aikaiseksi jotain hyvää, niin en voi koskaan sovittaa itselleni niitä haavoja, joita aiheutin. Mitä hyötyä on tuhannesta parantavasta sanasta, jos yksikin harkitsematon sana riittää aiheuttamaan kuolettavan haavan. Nyt tiedän mitä näytelmäkirjailija Edward Bulwer-Lytton tarkoitti sanoessaan, että kynä on miekkaa mahtavampi: Kynä voi miekan lailla saada aikaiseksi tappavia haavoja. Haavoja jotka saavat kuvaannollisen sydämen toivomaan kirjaimellista kuolemaa. Haluaisin sovittaa sanani, mutten enää kynän avulla. Haluaisin sovittaa sanani niin kuin aikuiset: puheen, korvien sekä kehonkielen välityksellä. Oikean elämän sanoja harvoin tarvitsee lukea rivien välistä.

Vannoin etten käytä blogia ihmisiin kohdistettuna aseena. Joudun kuitenkin myöntämään, että näin pääsi käymään. Kohdistin ajatustulvani itselleni tärkeisiin ihmisiin. Kohdistin ajatustulvani perheeseeni. En enää jaksa kommunikoida perheeni kanssa blogin välityksellä. En enää jaksa selitellä sanojeni todellista merkitystä. Haluan keskustella heidän kanssaan kasvotusten, saunan lauteilla sekä järven rannalla. Toivottavasti se on mahdollista, vaikka olenkin autioittanut itseni heistä.

Kuin huono taidemaalari sotkee kauniit värit, sotkin minäkin keskenään unelmat ja todellisuuden. Käytin todellisia ihmisiä unelmieni hahmoina. Mielelläni sanoisin: ”Älä huoli: it’s nothing personal”. Henkilökohtaista se taisi silti vanhingossa olla.

Nyt kun unelmieni koti on autioitettu, katsahdan taivaanrantaan ja odotan anteeksiannon elämää palauttavaa sadepilveä. Se on kuitenkin niin kovin kaukana minusta, etten tiedä kannattaako sitä edes odottaa. Onko olemassa tietä, joka johtaisi meidät kotiin? Onko tuon tien päässä edes kotia?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s