Viihteen seisova pöytä ja aivojen surkastuminen

Joku esitti joskus  hauskan kommentin, että evoluutio on kehittänyt meille lähes täydelliset aivot, joilla voimme vaikka maalata Mona Lisan tai Sistuksen kappelin, mutta mitä me sen sijaan niillä teemme? Katsomme televisiota ja täytämme ristisanatehtäviä. Uskon että pidätämme itseltämme sitä luovuutta ja mahdollisuutta, jota meillä jokaisella voisi olla. Onhan se toki totta, että jos minun pitäisi alkaa suunnittelemaan seuraavaa Marsiin menevää avaruusalusta tai vaihtoehtoisesti istua sohvalle katsomaan salaisia kansioita, niin kyllähän tuo jälkimmäinen enemmän vetoaisi. Nykyaikana suurin osa ihmisistä kuluttaa informaatiota ja pieni osa on luomassa sitä. Viihteen tarjonnasta on tullut lähes rajaton. Meistä on tullut henkisesti ylipainoisia ja laiskoja. Miten siis voisimme käyttää aivojemme kapasiteetin täydemmin hyväksemme?

Onko sinulla jokin aihe, josta haluaisit oppia enemmän? Kenties filosofia, psykologia, taide, fysiikka, historia, musiikin teoria tai tekniikka. Internetin myötä tieto on moninkertaistunut ja suurin osa siitä on kaikkien saatavilla aivan maksutta. Olisi hullua jättää tälläinen korkeakoulutasoinen kirjasto käyttämättä. Tiedon hankkiminen voi olla myös viihdyttävää. Voisit katsella aiheeseen liittyviä dokkareita tai lyhyitä videoita youtubesta. Tässäkin on se vaara, että liikaa tietoa ei kannata ahdata päähän liian nopeasti. Lopulta mikään siitä tiedosta ei jää mieleesi. Jos haluat maksimoida oppimisen, tee lyhyitä muistiinpanoja tai piirroksia. Podcastit ovat myös hyvä vaihtoehto musiikille matkalla töihin tai kouluun. Toki musiikin merkitystä sisimpämme tavoittamisessa ei voi aliarvioida. Älä tuhlaa kallisarviosta aikaasi höpsöihin kissavideoihin tai videoihin hulluista ihmisistä. Äläkä varsinkaan jaa niitä facebookissa! Voisit sanoa, että tämähän on vain minun mielipiteeni. Mutta osaatko sanoa montako ihmiskuntaa hyödyttävää oivallusta on tullut kissavideoita katsellessa? Tai mitä ihmiset tekivät, ennen kuin kissavideoita oli edes olemassakaan? Missä olisimme jos da Vinci tai Thomas Edison olisivat katselleet päivät pitkät kissavideoita? Yksi nykyajan Edison on Elon Musk, jolla on periksiantamaton työmoraali. Hänen mukaansa täytyy työskennellä kaksi kertaa kovemmin kuin muut, mikäli haluaa menestyä. Mutta onko Elon Muskin aivot niin paljon erillaiset kuin meidän muidenkaan? Jos hän katselisi kissavideoita, niin maailma olisi paljon köyhempi paikka.

Ehkä meistä ei tule seuraavaa facebookin keksijää tai yksityisen avaruusyhtiön johtajaa, mutta voimme pistää aivomme paljon parempaan käyttöön, kuin ne ovat nykyään. Mikään ei ole sen ihanempaa, kuin asioiden oivaltaminen. Eikä mikään ole sen kurjempaa, kuin sohvalla kissavideoiden kanssa vietetty päivä. Voiko kukaan rehellisesti sanoa tuntevansa oloansa virkistäytyneeksi tälläisen jälkeen? Niinpä tee kunniaa aivoillesi, jotka ovat miljoonien vuosien kehitystyön tulosta!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s