Nöyryyden ikuinen hienosäätö

Lapsena ihmettelin aina, miksi Darth Vader toistuvasti sääti jotain vipua jahdatessaan Lukea kuolontähden käytävillä. Äskettäin internet valaisi minua, ja selvisi että kyseessä oli jonkinlainen tähtäysjärjestelmä, jota piti kalibroida. Tästä rakennan huonon aasinsillan nöyryyteen.

Uskovaisena pidin nöyryyttä ihmisen suurimpana hyveenä. Tavoittelin sitä niin pitkälle, että sen voitaisiin sanoa olleen jo valenöyryyttä. En koskaan osannut ajatella itsestäni terveellä tavalla. Niinpä varmuuden vuoksi latistin itseni kaikkien muiden alapuolelle. Samaan aikaan salaa tuomitsin ja jaottelin ihmisiä. Leimasin ylpeiksi kaikki, joilla mielestäni ei ollut tarpeeksi nöyrä asenne. Leimasin ihmisiä vaatetuksen perusteella. Leimasin ihmisiä heidän viihteenvalintansa perusteella. En pelännyt leimata ihmisiä alkoholisteiksi sen vuoksi, että he saattoivat vaikuttaa erillaisilta alkoholin vaikutuksen alaisena. Vaikka pidin itseäni kultaisena keskitienä, olin todellisuudessa äärimmäisen ylpeä ja hankala ihminen. En kertonut mielipiteistäni heti ensikättelyssä, mutta keskustelun jatkuessa saatoin huomauttaa toisia jostain mielestäni huonosta piirteestä. Ei mikään ihmekään, etten ollut kovin suosittu uskontoni ulkopuolella.

Nyt jättäessäni uskonnon taakseni, olen huomannut entisen ajatteluni typeryyden. Toisaalta arvostan nöyryyttä edelleen. Nykyään ajattelen sen olevan sitä, ettemme voi ajatella itsestämme enempää, kuin meidän tulisi. Se on myös sitä, ettei pistä ihmisiä itsetekemiinsä lokeroihin. Kukaan ei ole ylpeä pelkästään sen vuoksi, että hän pukeutuu tietyllä tavalla. On myös paljon helpompi luoda uusia yhteyksiä, mikäli ei ota ennakkoasennetta toisista. Ennakkoasenteet ovat eräänlainen ylpeyden muoto. Sillä välittäisimme sen viestin, että olemme toisten yläpuolella. Yhdysvaltaisen 1800-luvulla eläneen journalistin Bill Nyen mukaan jokainen tapaamamme ihminen tietää jotain, mitä me emme tiedä. Tässä lauseessa on mielestäni nöyryyden syvin olemus. Se ei ole itsensä latistamista, vaan se on itsensä näkemistä pienenä, mutta tärkeänä rattaana suuressa koneistossa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s