Rakkauden puoliintumisaika

Niin pienen hetken rakkaus on lumivalkoinen. Rakkauden syvimmän olemuksen pohtiminen on kuin etsisi Narniaa jokaisesta vaatekomerosta. Mielipiteitä rakkaudesta on melkein yhtä monta, kuin ihmisiä tämän sinivihreän pallon päällä. Onko rakkaus itsekästä vai epäitsekästä? Voiko se olla pysyvää?

Vaikken enää sanoisi itseäni uskonnolliseksi ihmiseksi, pidän edelleen kultaista sääntöä arvossa. Jotkut väittävät, että kultainen sääntö antaa oikeutuksen itsekkäälle toiminnalle. On totta että rikoksia voitaisiin puolustella sillä, että muutkin ovat rikkoneet meitä. Tämä ei kuitenkaan ollut kultaisen säännön tai Jeesuksen opetuksen ydin. Jeesus nasaretilainen kehotti tekemään hyvää myös oman sisäpiirin ulkopuolelle kuuluvia kohtaan. Tätä valaisee hänen vertauksensa lähimmäistään rakastavasta Samarialaisesta. Pappi sekä leeviläinen etsivät tekosyitä olla auttamatta ryöstön ja väkivallan uhriksi joutunutta miestä. Samarialainen, jolla ei varmasti olisi ollut mitään velvollisuuksia miestä kohtaan sen sijaan ryhtyi apuun ja teki enemmän, kuin mitä häneltä pyydettiin. Tarinan opetus on selvä. Itsekkyydellä saa hyötyä pieneksi hetkeksi, mutta epäitsekkyys hyödyttää pidemmällä tähtäimellä. Epäitsekkyys on parhaimmilaan sitä, kun toiselle tehdään hyvää, toivomatta edes salaa mitään vastapalkkioksi.

Kautta historian yhteistyö on ollut palkitsevampaa, kuin oman tien kulkeminen. Mitään ideaalikumppania ei ole olemassakaan, koska meissä jokaisessa asuu myös itsekäs oman edun tavoittelija. Epäitsekkyys on elämän mittainen kamppailu, jossa lohdutuspalkintona on epäonnistuminen. Silti on parempi edes yrittää, kuin luovuttaa jo etukäteen. Äiti Teresa ei saavuttanut tavoitettaan omilla keinoillaan. Mutta eikö hän kaikesta huolimatta saanut enemmän hyvää aikaiseksi, kuin pahaa? Kristillisyyden historiaa voidaan kritisoida, mutta onko sen ydin silti paha? Voidaanko Jeesuksen sanoja käyttää oikeutuksena kostaa vihollisille? Itse en ainakaan siihen kykene.

Sitten viimeinen kysymys: Voiko rakkaus olla ikuista? Jossei voi, niin mitä matkan varrella tapahtuu? Mikä saa ihmisen vaihtamaan mielipidettään rakkaudesta? Onko hänellä sittenkin epärealistiset odotukset kumppaninsa suhteen? Epätäydellisten ihmisten joukossa ei ole yhtäkään täydellistä ihmistä. Jos on, niin hän tuskin on minunkaltaisestani puutteelisesta ihmisestä kiinnostunut.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s