Vihan liekit

tuli-kuvapankkiViha on tunne, jossa en kovin mielelläni viivy, koska uskon sen tuhoavan kaiken kauneuden tieltään. On toki asioita, joita täytyy vihata, kuten epäoikeudenmukaisuutta, petollisuutta sekä valhetta. Mutta tämän sodan aseina ei tulisi olla viha, vaan palo oikeudenmukaisuuden puolesta. Toisiin kohdistuva viha ei ole koskaan aikaansaanut mitään hyvää. Vihaa tunteva ihminen ei tyydy pitämään huonoa oloa itsellään, vaan tartuttaa sen myös muihin. Siitä tulee kierre, jota on lähes mahdoton katkaista. Aku Louhimiehen elokuva Paha maa kuvaa hyvin tätä kierrettä. Siinä väärennetty seteli kiertää omistajalta toiselle, aiheutten huonoa oloa jokaiselle, joka siihen koskee. Lopulta myös viattomat sivustaseuraajat joutuvat tämän huonon olon uhreiksi.

Internetistä on tullut vihan kehto. Olisi helppo selittää sitä sillä, että nimetön kirjoittaminen tekee vihapuheen helpommaksi. Itse en kuitenkaan usko, että nämä vihaa lietsovat nimettömät kirjoittajat tekevät sitä vain internetissä. Erityisen syytteen kohteeksi joutuu mielestäni Suomi24-keskustelupalsta, jonka pelkät palstojen teemat houkuttelevat vihapuheeseen. Tässä muutama poiminta:

Viha-palstan alta löysin seuraavanlaisia kommentteja:

”Ihmiset on ajaneet tämän maailman niin paskaan jamaan ettei mitään rajaa. Ympäristö tuhotaan, köyhiä sorretaan ja rikoksia tehdään. Sitten pitäisi vielä tälläisessä paskaisessa maailmassa olla positiivinen ja iloinen! Älkä vittu viitsikö…Vihaiseksi tässä tulee. EI musta ole tulossa mitään menestyjää, jonka olisi helppo hymyillä.

Ne positiivisuusmulkut eivät tajua että joillakin ihmisillä on oikeasti vaikeaa. Jotkut ovat koko elämänsä ajan tapelleet kroonisia sairauksia vastaan, joutuneet pitkäaikaistyöttömiksi, masentuneet tai ajautuneet alkoholismiin kaiken sen paskan vuoksi mitä tämä maailma tarjoaa. Positiivisuuspaskiaiset syyttää aina ihmisiä ja ajattelevat että koska heillä menee hyvin, niin epäonni on aina omaa syytä. En tiedä mikä raivostuttaa mua yhtä paljon kuin tuo…”

Seuraavan komentin esittäjä tuskin osoittaa huomaavaisuuden sanoja edes rakkaimmilleen:

”Ketä täällä haukut urpoksi. Vitu tyhmä idiootti idiootti idiootti. Sulla ei pitäisi olla yhtään kaveria koska olet idiootti. Tajusitko idiootti.

Isänmaallisuus-palsta tuntuu myös vetävän puoleensa vihapuhetta:

” ’Olkaamme siis suomalaisia.’ Näin minäkin olen sen koko elämäni ajatellut ja tuntenut.

Tällä hetkellä koen masenusta ja syvää pettymystä siitä, että toiset meistä antavat kaiken mitä Suomessa on ilman mitään vastinetta vieraille kansoille, joilla ei ole Suomen kanssa mitään tekemistä. En tarkoita, että maa pitäisi myydä pois, vaikka saisimme hyvänkin vastineen. SUOMI ON ESIVANHEMPIENI, MEIDÄN PERHEEN JA LASTENIKIN JÄLKELÄISTEN MAA! En halua, että vierasmaalaisia otetaan maahamme niin paljon, että siitä tulee hankaluuksia. Nyt raja on ylitetty jo monikymmenkertaisesti. Tämä ei ole mitään ”peanuts”, kuten Maahanmuuttovirasto esittää! Suomi ja suomalaisuus ei ole kaupan, eikä vaihdettavissa monikulttuurisuuteen!”

Sama keskustelu jatkuu:

”Kättelen vain valkoista kättä,entä te?”

Arveletko että Karjala takaisin-palstan alta löytyisi avointa ja tasapuolista keskustelua? En minäkään.

”Venäjän talousahdinko on jo siinä pisteessä, että nälkäkuolema uhkaa monia ihmisiä. Tästäkin huolimatta sotahullu Staputler jatkaa sairaaloiden pommittamista Syyriassa. Venäjän lopullinen romahdus on jo lähellä, joten saamme pian Karjalan takaisin. Pitääkin ottaa ryyppy asian kunniaksi.

Emme voi kiistää, etteikö venäläinen media vääristelisi totuutta omaksi hyödykseen, mutta täytyykö meidän syyllistyä samoihin heikkouksiin? Myös liittolaisemme saavat osansa vihasta tällä palstalla:

Merkel on vakavasti sairas. Sen nuppi on jo täysin pimeä. Ihme, että Saksa ei huomaa mitään. Merkel on turkkilaisten ja kreikkalaisten ihmiskauppiaiden paras ystävä ja Euroopan katala vihollinen. Toinen uskomaton paska on tunnettu homoseksuaali Jean Claude Juncker. Se toimii kaikessa homologiikan mukaan eli tuhoaa kaiken mihin koskee.

Maahanmuutto- ja rasismi-palstoillakin sama henki jatkuu:

Vääräuskoiset naispuoliset henkilöt ovat sallittua riistaa muslimimiehille iästä tai kunnosta riippumatta.

’säälionsairautta’-nimimerkki kommentoi samaan keskusteluun:

Niille kelpaa kaikki liikkuva.

Tämä sama vihan henki jatkuu loputtomiin, mutten kykene enää jatkamaan palstan lukemista. Ihmettelen kuitenkin miksi Suomi24 hyväksyy ja mahdollistaa tälläisen vihapuheen? Eikö tämä viha saattaisi siirtyä myös internetistä oikeaan elämään? Vai ovatko nämä vain omia mielipiteitäni, ja viha onkin osa tervettä dialogia, jonka jälkeen ilma raikastuu? Epäilen vahvasti!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s