Kuusi erottavaa askelta

Viikonlopun jälkeen palaan Onnibussilla Helsinkiin. Sivusilmällä huomasin vieressäni istuvan miehen selaavan facebookia. Tämä sai minut miettimään: Onkohan meillä yhteisiä kavereita? En tietenkään kehtaa tätä häneltä kysyä. Onkohan tässä linja-autossa ketään, joiden kanssa jaan samoja kavereita? Onkohan täällä ketään, joiden kavereilla on samoja kavereita, kuin minullakin?

Tästä tuli mieleeni 1920-luvun lopulla kehitetty teoria siitä, että kaikki maapallon ihmiset ovat kytköksissä toisiinsa kuuden ihmisen kautta. En tunne Elon Muskia, mutta kaverillani saattaa olla kaveri, jolla kaveri, jolla on kaveri, jolla on kaveri joka tuntee Elon Muskin. Sosiaalisen median ansiosta tarvitaan vielä vähemmän yhteyksiä. Facebookin mukaan vain 3.57 linkkiä riittäisi liittämään kaikki sen käyttäjät toisiinsa.

Tämä on kiehtova teoria, mutta onko sillä mitään käytännön arvoa? Eikö juuri suhteiden kautta yleensä tarjoudu mahdollisuuksia, joista et muuten olisi ollut tietoinen. Sanotaan että olet etsimässä asuntoa. Kerrot siitä kaverillesi. Kaverisi on sattumoisin kuullut kaverinsa etsivän alivuokralaista asuntoonsa. Tieysti haluat ensin varmistautua siitä, ettei kyseessä ole karkuteillä oleva sarjamurhaaja. Näiden suhteiden voimaa ei voi aliarvioida. Seuraavan kerran kun matkustat bussissa, voit miettiä miten pieni tämä iso maailmamme onkaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s