Muutama sana pulp fiktiosta

 

 

pulp2

Joskus on suuri houkutus kirjoittaa roskaa paremman idean puutteessa. Tällä valitettavasti vain tuhlataan lukijan kallisarvoista aikaa. Oli kuitenkin aika, jolloin tälläinen roskakirjallisuus oli muodissa. Kyseessä on yhdysvalloissa omaksi kirjallisuuden lajiksi noussut pulp fiction.

Pulp’ tarkoittaa paperimassaa ja se sopii kuvaamaan tätä fiktion muotoa. 1900-luvun vaihteessa paperi oli halpaa, eikä sitä tarvinnut säästellä. Tuohon aikaan monille kirjoittajille maksettiin kirjoitetun sanamäärän mukaan, joten laatu näissä lyhyissä tarinoissa oli toissijainen. Suosittuja teemoja olivat muun muassa seikkailu, salapoliisitarinat, gangsteritarinat, fantasia, kauhu, scifi, rakkaus, erotiikka, villin lännen tarinat sekä sotatarinat. Tämä kirjallisuuden muoto kuoli kuitenkin toisessa maailmansodassa, kun halvasta paperista tuli pula. Sodan jälkeen pulp fiktion tilalle nousivat sarjakuvat, radiokkuunnelmat, televisiosarjat sekä pokkarit. Myöhemmin Skientologian perustanut L. Ron Hubbard oli kuuluisa pulp fiktion kirjoittaja. Ehkä hänen ideologiansa otettiin niin vakuuttavasti vastaan hänen kirjoittaja-taustansa vuoksi.

Tämäkin kirjoitus oli enemmän tai vähemmän lukijan ajan tuhlaamista, koska yritin miettiä pääni puhki, mistä oikein kirjoittasin. Joskus on parempi olla kirjoittamatta mitään, kuin kirjoittaa pelkkää roskaa. Tämän opimme jo seitsemänkymmentä vuotta sitten.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s