Tappoiko elämä sinun unelmasi?

cosetteKautta historian draamat ovat täyttäneet aukon ihmisten sydämessä. Draamat ovat tarjonneet lohtua vähäosaisille ja myös ikkunan parempaan maailmaan. Maailmaan, jossa jokaisen unelmat voivat sittenkin toteutua. Usein kuitenkin myös draamoihin heijastuu todellisen elämän epätoivo. Yksi tälläinen draama on Victor Hugon kurjat. Sen sadat tarinat voidaan kietoa monen teeman ympärille. Yksi näistä teemoista on unelmat. Kaikkilla sen keskeisillä hahmoilla on unelmia, joista suurin osa jää toteutumatta.

Jean Valjean, kirjan päähenkilö on epätoivon ja köyhyyden vuoksi rikollisena tuomittu vanki. Hänelle tarjoutuu tilaisuus aloittaa elämänsä alusta. Hänen unelmansa koskevat vapautta. Mutta todellista vapautta hän ei koskaan saavuta.

Javert on poliisivartija, joka on vannoo ehdottoman oikeuden puolesta. Hän on ottanut elämäntehtäväkseen löytää Valjean ja toimittaa hänelle oikeus ilman armoa. Hänen unelmiansa ohjaa pelko viimeisestä päivästä Jumalan tuomioistuimen edessä, jolloin hän joutuu tekemään tilin teoistaan ja niistä teoista, jotka jätti tekemättä. Hän unelmoi vanhurskaudesta, vaikka se olisikin vain hänen omaansa.

Fantine on köyhä ja nuori Pariisitar, jonka hyväuskoisuus koituu hänen tuhokseen. Hän joutuu myymään tyttärensä Cosetten orjuuteen ja itsensä prostituutioon.

Cosette kasvaa myrsyn keskellä, eikä tunne rakkautta, muuta kuin unelmissaan. Myöhemmin Valjeanin suojissa hän saa osakseen rakkautta, mutta samalla joutuu viettämään karkulaisen elämää.

Marius Pontmercy on nuori oikeustieteen opiskelija, joka unelmoi vallankumouksesta ja oikeudenmukaisemmasta maailmasta. Hän rakastuu Cosetteen ja joutuu valitsemaan unelmistaan tärkeimmän.

Kurjat on tarina, jossa ei oikeastaan ole onnellista loppua, sillä niin monet unelmat särkyvät siinä. Silti unelman aate jää elämään ikuisesti. Kurjien musikaaliversiossa on laulu, jossa Fantine laulaa unelmistaan ja niiden särkymisestä. Tuo laulu päättyy seuraaviin lohduttomiin sanoihin:

”I had a dream my life would be

So different from this hell I’m living

So different now, from what it seemed

Now life has killed a dream I dreamed.”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s