Onko luottamuksessa ykkösen ja nollan välimaastoa?

Yhdistin äsken puhelimeni tietokoneeseen. Puhelimeni kysyi minulta, luotanko tähän tietokoneeseen. Minulle annettiin kaksi vaihtoehtoa. Joko luotan tai en luota. Tämä sai minut miettimään oikeaa elämää. Täytyykö oikeassakin elämässä valita joko luottaa tai olla luottamatta?

Meissä on sisäänrakennettu taipumus luottaa. Haluaisimme uskoa, että jos kaupungilla laskemme laukkumme hetkeksi maahan, niin kukaan ei sitä tule viemään. Myös ihmissuhteissa luottamus on oletusarvo. Neurotaloustieteilijä Paul Zakin mukaan, sekä useiden tutkimusten vahvistamana, luottamusta vaativat tilanteet saavat aivot erittämään oksitosiiniksi kutsuttua hormonia verenkiertoon, mikä rauhoittaa elimistöä. Oksitosiinin tehtävä on myös saada kumppanit kiintymään toisiinsa seksin yhteydessä, sekä saada äidin kiintymään vastasyntyneeseen lapseensa.

Tätä luottamusta voidaan kuitenkin myös käyttää hyväksi. Paul Zak käytti esimerkkiä, jossa hän nuorena miehenä työskenteli huoltoasemalla. Sinne tuli mies, joka kertoi löytäneensä miesten vessasta kallisarvoisen korun. Pian huoltoaseman puhelin soi, ja soittaja oli mies, joka kyseli korusta. Onnellisena korun löytämisestä, hän tarjosi 200 dollarin löytöpalkkion, kun hän saapuisi paikalle. Korun löytänyt mies huolestui, sillä hänellä oli työhaastattelu 15 minuutin kuluttua, eikä hänellä ollut varaa jättää tuota tilaisuutta väliin. Paul tarjosi ratkaisuksi jakaa löytöpalkkio, mikäli mies luovuttaisi korun hänen huostaansa. Eli Paul antoi tällä miehelle 100 dollaria, koska luotti häneen. Kävi kuitenkin ilmi, että tämä oli klassinen huijaustemppu. Korun löytänyt sekä puhelun soittanut mies olivat suunnitelleet koko juonen. He tiesivät, että luottamus aikaansaa luottamusta ja lopulta sitä osoittanut joutui kärsimään. Meistä on tullut hyvin varovaisia luottamuksen osoittamisessa, koska pelkäämme että hyväuskoisuuttame käytetään hyväksi.

Tosielämässä ei ole vain kaksi vaihtoehtoa: luottaa tai olla luottamatta. Tosielämässä luottamus on jotain, mikä täytyy ansaita. Sitä ei voi vaatia toisilta, vaan sen eteen on tehtävä työtä. Aivan kuten pankkikaan ei myönnä sinulle lainaa, jollet kykene osoittamaan luotettavuuttasi. Siihen ei ole oikotietä, mikä erityisesti parisuhdetta harkitsevien olisi pidettävä mielessään. Tämä sisäänrakennettu taipumus voi ohjata meitä oikeaan suuntaan, mutta myös petolliset ihmiset osaavat vääristää tämän kompassin neulan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s