Kaksi jättipitsaa, litran tuoppia sekä miesten tunteita

Clint Eastwoodin elokuva Isiemme liput on kertomus miehistä. Siinä ei ole sankareita, vaan tavallisia miehiä, joiden sydämiä ohjaa velvollisuus, rakkaus sekä uskollisuus. Sen loppukohtauksen sanat tiivistävät miehisyyden ytimen: ”He taistelivat maansa puolesta, mutta kuolivat ystäviensä puolesta”. Miehisyyden taakka on toisinaan raskas, mutta ainoastaan toinen mies voi täysin ymmärtää tämän kamppailun.

Miehet ovat toisilleen hyvin läheisiä, vaikkeivät sitä ehkä ääneen sanoisikaan. Joskus politiikasta, työstä tai harrastuksista puhuminenkin voi olla hyvin läheistä. Ne sanat tulevat suoraan sydämestä ja ne kertovat siitä, minkä asian vuoksi mies on valmis taistelemaan. Jos mies joutuu pulaan omaa tyhmyyttään, tai ulkopuolisten tekijöiden vuoksi, vain toinen mies voi yrittää puhua hänelle järkeä. Mies puhuu tunteista sanoilla, joita nainen saattaisi pitää tunteettomina. Kun mies sanoo toverilleen: ”pysy lujana”, niin todellisuudessa hän tarkoittaa: ”veli, tunnen tuskasi”. Hän puhuu sydämestä sydämeen tunteiden salatulla kielellä, jota vain toinen mies voi ymmärtää.

Toverinsa seurassa miehen ei tarvitse pitää yllä mitään romantikon naamaria. Hänen ei tarvitse tehdä vaikutusta saavutuksillaan. Hänen ei tarvitse vakuutella kiintymyksestään. Eikä hänen tarvitse pelätä väärinymmärretyksi tulemista. Toverinsa seurassa mies voi olla oma rehellinen itsensä, niin hyvässä kuin pahassakin.

Sota paljastaa miesten todellisen olemuksen. Sen etteivät he halua olla sankareita. He haluavat puolustaa sitä liekkiä, mikä palaa heidän sydämessään: isänmaata, perhettä sekä tovereitaan. Tämä on miehisyyden todellinen ydin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s