Saunailta, olutta sekä iso peili

Tänä viikonloppuna olen miettinyt paljon maskuliinisuuden merkitystä. Mikä tämän kaiken itsetutkistelun käynnisti? Kuluneella viikolla olen kuunnellut paljon Eminemiä ja kiinnitin erityistä huomiota lauluihin kuten Space Bound,  So Bad, The Way I Am, Mockingbird, When I’m Gone sekä Cleanin’ Out My Closet. Tajusin jotain, mitä en ole koskaan aikaisemmin tajunnut: Ne laulut kertovat miehen tunteista, joita hän ilmaisee omalla maskuliinisella tavallaan. Tämä sai myös minut luomaan rehellisen silmäyksen peiliin. Eikä se näky ollut mitenkään komea!

Olen aina kironnut kohtaloani joutua olemaan mies. Olen pitänyt miehiä syyllisinä lähes kaikkiin ongelmiin. Eikä tämä ajattelu ihan tyhjästä tule. Epäilemättä siihen on vaikuttanut se miesmalli, jonka omalta isältäni sain. Hän ei ollut kovin maskuliininen, muttei myöskään osannut käsitellä tunteitaan kovin hyvin. Hän ei tuntenut sanoja ’kiitos’ tai ’anteeksi’. Hän hymyili harvoin, valitettavasti useimmiten vain alkoholin vaikutuksesta. Tämän seurauksena aloin tuntea syyllisyyttä siitä, että edes olen mies. Samaan aikaan näkemykseni naisistakin oli epäterve. Näin heidät äitini kaltaisina uhreina, jotka eivät voi kohtalolleen mitään.

Nyt olen saanut hieman uutta näkökulmaa asiaan. Eivät kaikki miehet häikäilemättömiä oman edun tavoittelijoita ole. Vain miehistä alhaisimmat syyllistyvät sanalliseen tai fyysiseen väkivaltaan. Todellinen mies osaa käsitellä tunteitaan muillakin keinoin, kuin itsesäälin ja alkoholin välityksellä. Todellinen mies kantaa kortensa kekoon ja sen lisäksi pyrkii auttamaan toisiakin kantamaan omansa. Eivätkä kaikki naiset ole niin sinisilmäisiä, että ottaisivat sian lemmikikseen. Vain epävarmat naiset innostuvat huonoista miehistä.

Sain myös uutta näkökulmaa miesten ajatteluun sekä arvomaailmaan. Pidin aina miehisiä harrastuksia pinnallisina sekä turhina. Nyt ymmärrän etteivät moottoripyörät tai urheilu tee kenestäkään naisten hakkaajaa. Miehet ovat luonteeltaan kilpailuhenkisiä, ja sen vuoksi kaikki kilpailu kiehtoo heitä. Kilpailuhenkisyys ei kuitenkaan tarkoita samaa kuin toisten yläpuolelle asettuminen. Kilpailijat saattavat mittelöinnin päätteeksi kätellä, onnitella toisiaan hyvästä suorituksesta ja lähteä yhdessä oluelle. Naiset taas ovat luonteeltaan yhteistyökykyisempiä ja sen vuoksi yhteistyötä kysyvät harrastukset kiehtovat heitä enemmän. Ei ole kuitenkaan mitään pinnallista tai syvällistä harrastusta. Harrastukset ovat vain mielen peili.

Eminem puhui minulle sanoilla, joihin vain mies voi täysin samaistua. Hän puhui minulle kuin mies miehelle, sydämestä sydämeen. Aion jatkossa olla ylpeä maskuliinisuudestani ja rohkeasti kantaa sen mukana tuleva vastuu. En aio enää paeta niin kuin hiiri, vaan taistella kuin mies!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s