Keskittymisen vaikeus

Aivomme ovat todellisuudessa erittäin huonoja multitaskaamaan, eli vaihtamaan huomiota eri tehtävien välillä. Tästä on hyvä osoitus oheinen video, jossa katsojaa kehotetaan laskemaan kuinka monta kertaa valkoisen joukkueen pelaajat syöttävät palloa: https://www.youtube.com/watch?v=Ahg6qcgoay4

On sanottu että aivomme eivät priorisoi valintojen välillä. Aivojemme mielestä se, millaista paitaa tänään käyttäisimme on yhtä tärkeä valinta, kuin se miten käyttäisimme lähes lopussa olevat rahamme. Kun nämä ”valintapisteet” on käytetty, aivomme eivät enää kykene tekemään harkittuja ratkaisuja. On siis tärkeää miettiä, mitkä valinnat ovat tärkeimpiä ja mihin valintoihin ei kannata kiinnittää niin paljon huomiota. Näin voimme keskittyä siihen mikä on olennaista.

Miten parantaa keskittymistä? Koska huomiomme hajaantuu niin helposti, meidän on tehtävä itsellemme selväksi, mikä tehtävä ansaitsee huomioni juuri nyt? Onko se keskustelu, jota käyn toisen ihmisen kanssa? Onko se kirja, joka voisi parantaa mahdollisuuksiani korkeakoulun pääsykokeissa? Onko se auton ohjaaminen lumimyrskyssä? Jos mielemme vaeltelee muualle, emme todellisuudessa keskity mihinkään. Jos keskustelun lomassa kaivat esiin puhelimen ja alat kirjoittelemaan ystävillesi, välität keskustelukumppanillesi alitajuisen viestin siitä, ettei keskustelunne ole mielestäsi kovin tärkeä. Jos kirjaa lukiessasi alat haaveilemaan pilvilinnoista, et hyödy kirjan tekstistä ollenkaan. Ne pilvilinnatkaan eivät sinua johda mihinkään. Jos lumimyrkyssä säädät auton radiota ja ilmastointia, samaan aikaan kun kirjoitat tekstiviestiä ja juot kahvia, niin pahimmassa tapauksessa menetät henkesi. Mikään tekstiviesti ei olisi sen arvoinen. Mieti joka hetki: Mikä tehtävä ansaitsee jakamattoman huomioni juuri nyt.

Keskittyminen on työtä. Mutta se on työtä, josta saa suuria palkintoja. Sillä voi luoda syviä ysvävyyssuhteita, sillä voi saada korkearvoisen aseman ja se voi myös pelastaa hengen. Niinpä keskity keskittymiseen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s