Ketä uskoa?

Aivomme ovat puolueellisia huonoille valinnoille. Tänä informaatiotulvan aikakautena on entistä vaikeampaa tehdä päätöksiä. Mikä uutissivusto on paras ja luotettavin? Mistä löytää parhaat reseptit? Mikä puhelin olisi paras hankinta? Näissä valinnoissa nojaudumme omaan päättelyymme sekä toisten kokemuksiin. Toisten kokemusten kuunteleminen saattaa kuitenkin johtaa meidät harhaan. Stanfordin yliopiston kognitiivisen psykologian tutkija Amos Tversky havainnollisti tätä Volvo-tarinanalla.

Eri tyytyväisyyskyselyissä Volvojen omistajat ovat olleet kaikista tyytyväisimpiä autoihinsa. Volvoa on pidetty maailman turvallisimpana autona. Amos tapasi kollegansa juhlissa. Hän huomasi ettei tämä kollega päätynytkään autonvalinnassaan Volvoon. Oliko se sen vuoksi ettei häntä miellyttäviä värejä ollut tarjolla? Oliko se korkea hinta joka sai hänet epäröimään? Syyksi kollega kertoi, että hänen lankomiehellänsä oli Volvo, joka oli jatkuvasti huollettavana.

Tarinan opetus on selvä. Omat tuttavat eivät aina anna meille luotettavinta tietoa. Nämä sosiaaliset yhteydet ovat kuitenkin niitä, joihin useimmiten turvaudumme, kun edessämme on valintoja. Mainostajat käyttävät tätä puolueellisuutta hyväkseen. He jakavat mielellään ensikäden kokemuksia siitä, miten joku tuote on toiminut juuri niinkuin on luvattu. Tiedon etsiminen on helppoa, mutta luotettavan tiedon etsiminen vaatii työtä. Tässä työssä meidän on toimittava vastoin aivojemme puolueellisuutta. Tässä työssä faktat ja todisteet painavat enemmän, kuin mielipiteet. Päässämme on mittaamattoman arvokas supertietokone. Niinpä käyttäkäämme sen tehoja täysin hyödyksemme.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s