Multitaskauksen kirous

postitSaatat lukea tämän kirjoituksen, jonka jälkeen ehkä siirryt lukemaan Iltalehden otsikoita. STOP! Pysähdy hetkeksi miettimään. Aivot pystyvät kerrallaan keskittymään vain yhteen tehtävään. Vaihtaessaan tehtävää ne siirtävät huomionsa edellisestä seuraavaan. Tämä siirtyminen ei kuitenkaan ole saumatonta. Se on ikäänkuin heittäisi vettä lasista toiseen. Kaikkea vettä on vaikeaa saada siirrettyä toiseen lasiin. Uuteen tehtävään siirtyessään aivot unohtavat edellisen, eivätkä välttämättä keskity kunnolla uuteenkaan tehtävään. Yhteiskunnassamme meitä on opetettu olemaan tehokkaita ja tekemään monia asioita samanaikaisesti. Päädymme kuitenkin lopulta tekemään kaiken puoliteholla.

Internet on eräs pahimpia huomion hajoittajia. Yhdysvaltalainen kirjailija Nicholas Carr teoksessaan Pinnalliset – Mitä internet tekee aivoillemme?, tutki internetin vaikutusta aivoihin. Carr kuvaili internettiä ”keskeytysten teknologiaksi”. Netissä ihminen oppii luomaan nopean silmäyksen eri aiheisiin. Netissä on myös äärimmäisen paljon huomiota hajottavia seikkoja, kuten tämä houkutteleva linkki. Myös mainokset vievät huomiotamme, vaikkemme niitä painelisikaan. Tiedostamattamme ajatuksmme siirtyvät mainosten lupauksiin. Entä jos tämä mainos sittenkin olisi klikkaamisen arvoinen, saattamme ajatella. Netissä opimme lukemaan paljon, mutta muistamaan vähän.

Tämä tehokkuusajattelu näkyy myös perinteisissä medioissa. Televisiouutisissa on jo pitkään ollut uutisnauhoja, eli ruudun alareunassa kiertäviä uutisotsikoita. Tässäkin aivomme joutuvat vaihtamaan huomion puheesta tekstiin. Tämä siirtymä ei tapahdu saumattomasti.

Elämme maailmassa, jossa meitä ympäröi toisiaan vastaan kilpailevat äänet. Meitä pommitetaan tekstillä, josta jokainen väittää olevansa tärkeintä ja olennaisinta. Tässä ympäristössä olisi helppoa kuulla vain melua tai lukea vain sanajonoa. Tätä vastaan voi kuitenkin taistella. Ja ase tähän on yksinkertainen: Mitä teetkin, tee se kunnolla. Ole koko sydämelläsi ja mielelläsi yhdessä tehtävässä ja vasta sitten kun se on valmis, siirry seuraavaan. Näin voit maksimoida muistisi, sekä parantaa mahdollisuuksiasi yhteiskunnassa.

(Nyt voit vapaasti siirtyä lukemaan Iltalehden otsikoita, tai voit vaihtoehtoisesti tehdä jotain oikeasti tärkeää.)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s