Kollektiivinen mieli

 

collective-consciousness

 

Internet on lisännyt saatavilla olevan tiedon määrää niin paljon, että sitä voidaan sanoa ihmiskunnan kollektiiviseksi mieleksi. Aivan kuten neuronit aivoissa luovat uusia yhteyksiä kognitiivisten prosessien kautta, myös internet kehittää itse itseään koko ajan. Aluksi se oli elektroninen ilmoitustaulu sekä viestienvälityskanava. Nykään kuka tahansa voi olla sisällöntuottaja sosiaalisen median ansiosta. Kaikki tieto ei ole yhtä arvokasta, mutta yleensä valheella on lyhyet jäljet myös netissä. Mitä mahdollisuuksia internet tarjoaa nykään sekä tulevaisuudessa?

Internet työpaikkana

Monen haave on epäilemättä työskennellä kotoa käsin tai vaikka Fidzin saaren rannalta mojito toisessa kädessä. Tämä on eräänlainen Damokleen miekka, joka päällisin puolin saattaa vaikuttaa houkuttelevalta, mutta sisältää myös odottamattomia haasteita. Internet työpaikkana on huomattu jo kauan sitten. Monet ovat epäonnistuneet. Jotkut ovat onnistuneet. Menestyäkseen internetissä on luotava palvelu, jonka ihmiset kokevat tarpeelliseksi ja josta he ovat valmiita maksamaan. Paraskaan palvelu ei kuitenkaan hyödytä, jossei kukaan ole siitä tietoinen. Näkyvyyden saaminen internetissä ei ole mikään itsestäänselvyys. Nettiyrittäjän on otettava opiksi onnistujien sekä epäonnistujien tarinoista. Suunnittelu on tärkeää, mutta paperilla oleva yritys ei tuota senttiäkään rahaa.

Internet viihdeportaalina

Internet on monille yhtäkuin viihde. Youtube on epäilemättä eräs käydyimmistä sivustoista. Eikä mikään ihmekkään. Videoiden katseleminen on paljon helpompaa ja mielenkiintoisempaa, kuin lukeminen tai pelkkä kuunteleminen. Youtube tarjoaa ilmaista viihdettä eliniäksi, (mikäli on valmis uhraamaan sen näytön ääressä). Youtube on onnistunut kommentoinnin avulla tekemään videoiden katselemisesta sosiaalisen kokemuksen.  Internetistä on myös tullut monille ensisijainen paikka, kun halutaan katsella elokuvia tai kuunnella musiikkia. Kilpailun myötä palveluista on tullut kattavampia ja myös edullisempia. Internetissä kuluttajalla on valta äänestää lompakollaan. Nykypäivänä internet on tasa-arvoinen. Toisin sanoen teleoperaattorit eivät rajoita kuluttajien ja sivustojen kaistaliikennettä. On kuitenkin olemassa se vaara, että teleoperaattorit haluavat hyötyä kuluttajien tottumuksilla, veloittamalla tiettyjen suosittujen sivustojen kaistaliikenteestä sen lisäksi, että kuluttaja maksaaa operaattorille tavanomaisen kuukausimaksun. Tällöin kuluttajan etu vaihtuisi operaattorin eduksi. Myös uuden sisällön tuottamisesta tulisi entistä vaikeampaa. Tätä voitaisiin verrata järjestäytyneen rikollisuuden suojelurahaan, tai siihen että sähköyhtiö vaatisi pesukoneeseen käytetystä sähköstä enemmän, kuin vaikka kahvinkeittimeen käytetystä sähköstä.

Internet yhteydenpitovälineenä

Tänä päivänä moni ihminen käyttää vallan Skypeä, Facebookia tai vaikka Whatappia ollakseen yhteydessä ystäviinsä ja tuttaviinsa. Se mahdollistaa yhteydenpidon lähes missä tahansa. Se on myös muuttanut ihmisten yhteydenpitoa. He saattavat lähetellä toisillensa kuvia siitä, mitä he syövät tai missä he milloinkin ovat. Heidän ei tarvitse sopia aikaa tai paikkaa keskusteluun. Heidän ei tarvitse edes osallistua keskusteluun samaan aikaan, vaan he voivat vastata silloin, kun se heille parhaiten sopii. Facebook sekä keskustelupalstat mahdollistavat verkostoitumisen samanmielisten ihmisten kanssa. Jokainen voi liittyä vaikka Fingerporista tai italialaisesta ruoasta kiinnostuneiden ryhmään, jossa he voivat käydä syvällisiä (tai pinnallisia) keskusteluja samanmielisten ihmisten kanssa. Työpaikat voivat luoda oman ryhmänsä ja myös työajan ulkopuolella (toisten iloksi ja toisten harmiksi) jakaa työhön liittyvää tietoa.

Internet 3.0

Internet tulee leviämään kaikkialle, myös kodinkoneisiin ja laitteisiin, joiden ei aiemmin ajateltu tarvitsevan internetiä. Tässä vaiheessa laitteet ovat ihmisten lisäksi mukana sisällöntuottamisessa. Tätä tapahtuu jo nykyään. Google ilmoittaa liikenteen sujuvuudesta kartoillaan, ilman että kukaan käyttäjä tuota tietoa sinne laittaa. Internet kehittää koko ajan omaa tietoisuuttaan. Jotkut näkevät tässä uhkakuvan; teknologisen singulariteetin, eli  vaiheen jossa teknologia kehittyy ihmismieltä nopeammin. Tulevaisuus on kuitenkin tällä hetkellä meidän hallinnassamme, ja käsissämme on mittaamattoman arvokas työkalu. Olisi sääli jos parasta mitä sillä voisimme tehdä, olisi vain kissavideoiden katselu.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s