Flow:n virta venhettä vie

Mikä saa pianistin työn näyttämään niin vaivattomalta? Mikä saa kokin työskentelemään äärimmäisen paineen alla virheettömästi? Vastaus on kokemus, jonka  psykologi Mihály Csíkszentmihályi nimesi flow:ksi. Flow on optimaalinen tila, jossa ihminen pystyy syventymään työhön tai meneillään olevaan tehtävään täysin keskittyneesti. Tässä tilassa ihminen pystyy helpommin sivuuttamaan huomiota hajottavat tekijät. Flow on ilmiönä kyseenalaistettu, mutta sen taakse kätkeytyy myös tutkittua tiedettä.

Kirjassaan The Organized Mind, neuropsykologi Daniel Levitin selittää flow-kokemusta. Aivot hakevat jatkuvasti uusia virikkeitä. Tämä tekee keskittymisen vaikeaksi. Flow-tilassa itsekriikkiä sekä pelkoa säätelevät aivojen osat ”sammuvat”. Tässä tilassa henkilö antaa parastaan, eikä anna itsekritiikin tai pelon estää häntä yrittämästä. Tällöin myös aivot hakevat vähemmän ulkopuolisia virikkeitä. Tehtävän täytyy olla tarpeeksi haastava, muttei liian haastava, jotta henkilö voisi päästä flow-tilaan. Alla oleva englanninkielinen kaavio valaisee tätä. Flow-tilassa taidot sekä työn haastellisuus ovat juuri oikeassa suhteessa. Flow:n vastakohta on välinpitämättömyys, jossa henkilö ei koe minkäänlaista kiinnostusta edes yksinkertaista tehtävää kohtaan.

download

Flow-tilassa henkilö ei ajattele tietoisesti sitä, mitä hän on tekemässä. Hän saavuttaa eräänlaisen autopilootti-tilan, jossa hän on niin keskittynyt, ettei se edes tunnu siltä. Muusikko pystyy keskittymään soittamiseen, ilman että hänen tarvitsee miettiä sitä, miten soitinta soitetaan. Jokaisella on jokin intohimo, olkoonpa se harrastus tai työ. Elämässä täytyy löytää jotain, jonka tekemisestä nauttii. Jotain jonka vuoksi elää ja hengittää. Mielekäs tekeminen voi myös olla tapa purkaa stressiä. Älä siis koskaan anna kyynisyyden viedä sinulta intohimoasi. Anna flow:n virran viedä sinut kohti onnellisempaa ja tarkoituksellisempaa elämää, jonka rakennuspalikoita ovat pienet mutta merkitykselliset hetket ja kokemukset.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s