Kauneuden kaunis kuolema

image

Kirsikankukat Myyrmäessä syntyivät perjantaina ja kuolivat sunnuntaina. Kauniiden kukkien tilalle tuli toisella tavalla kauniit lehdet. Tästä tulee mieleeni eräs japanilainen tarinankerronnan muoto.

Kusozu on japanilainen taiteenmuoto, jossa kuvataan kuolemisen ja ruumiin mätänemisen yhdeksää eri vaihetta. Eräässä niistä kuvattavana oli sen aikaisen Japanin kaunein nainen Ono No Komachi. Hän oli niin kaunis, että vielä tänäkin päivänä häntä käytetään Japanissa naisellisen kauneuden vertauskuvana. Tarinan mukaan Komachi lupasi tulla erään miehen rakastajattareksi, mikäli tämä viettäisi hänen luonaan sata yötä. Mies vieraili Komachin luona joka yö säästä riippumatta, mutta kuoli 99:ntenä yönä. Lopulta myös Komachi kuoli, eikä kauneus tuonut hänelle tosi rakkautta.

Nämä maalaukset osoittavat, miten herkinkin kauneus on katoavaista ja rakkauden tulisi katsoa tämän ulkokuoren läpi. Myös kirsikankukat antavat haikean muistutuksen siitä, miten nuoruus ja kauneus katoaa ja lopulta elämäkin. On siis parempi ottaa kiitollisena vastaan jokainen kirsikankukan terälehti, jonka tuuli eteemme tuo.

 

Lisää Kusozu-maalauksia löydät täältä. Varoituksen sana kuvien graafisuusesta on paikallaan: https://strangeremains.com/2014/06/24/body-of-a-courtesan-in-nine-stages-a-19th-century-study-of-decomposition/

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s