Ideatehdas

Mikä on maailman paras leipä? Mikä on maailman suurin leipätehdas? Vastausta en tiedä, mutta sen tiedän ettei samoista paikoista voi tulla molempia. Maailman parhaan leivän tekevät ihmiskädet, kun taas maailman suurimmassa leipätehtaassa työn tekevät koneet. Kummallekin leivälle löytyy omat markkinansa.

Johdonto oli hieman harhaanjohtava, mutta vain osaksi. Se lähti ideasta ja tehtaasta. Ideoita voi tehtailla. Niitä voidaan tuottaa käsityönä tai massatuotantona. Kyse on vain siitä miten pitkälle ideaa kehitellään sekä siitä, mikä on niiden tavoite. On sanottu että jokaisen pään sisällä on kirjaidea, mutta suurin osa niistä ideoista tulisi jäädäkin sinne. Idea on siemen, jota täytyy kastella ja kehitellä. Kirjoittamisen kohdalla se tarkoittaa aihetta, näkökulmaa sekä ulkoasua.

Mistä ideat sitten syntyvät? Tyhjä sivu on kirjailijan pahin vihollinen, mutta se voi myös olla paras hänen paras ystävänsä. Tyhjä sivu on täynnä kirjoittamattomia tarinoita. Ideat tulevat ympäristöstä ja elämästä. Ne tulevat assosiaatioiden, eli mielleyhtymien kautta. Mitä sinulle tulee mieleen omenasta? Voisit vastata: Omena on hedelmä. Omena on vihreä, keltainen tai punainen. Omena on syksyn tuote. Omena on elekrtoniikkayhtiön nimi sekä logo. Mielleyhtymiä voi myös järjestellä. Repusta löytyy penaali. Penaalissa on kyniä, kumeja, ehkä teroitin, ehkä myös teroitinmoskaa, (jos on yhtä laiska kuin minä). Kynät voi järjestellä monella eri tavalla. Ne voi järjestellä lyijyn kovuuden mukaan: 9H, 8H, 7H, 6H, 5H jne. Ne voi järjestellä myös toisella tavalla: kyniin joissa on kumi ja kyniin joissa sitä ei ole. Repusta voisi löytää tuhansia tarinoita. Taisi muuten Eppu Normaalillakin olla laulu siitä. Ideat eivät kuitenkaan tee vielä tarinaa. Niihin on löydettävä näkökulma. Kun katsot aamulla moottoritietä, millaisen näkökulman siihen ottaisit? Miettisitkö millaisia ihmisiä se kuljettaa? Miettisitkö millaisia ihmisiä se on vuosien varrella kuljettanut? Miettisitkö miltä tuo maisema näytti kaksisataa vuotta sitten? Entäpä millaisen tarinan maailmasta moottoritie kertoisi, jos siltä kysyttäisiin? Nämä ideat ovat hyvin alkeellisia, mutta siemenestä se puukin kasvaa.

Idealla voi tehdä mitä tahansa. Se on kuin leipurin kädet. Ne voivat tuottaa maailmaan parasta leipää tai sitten ei. Kyse on vain siitä, miten vakavissaan työhönsä suhtautuu. Riman voi asettaa korkealle tai matalalle. On tärkeää kunnioittaa työtänsä ja yrittää kehittää sitä jatkuvasti. Toivottavasti tästä ideatehtaasta ei tule massatuotannolla tuotettuja huonoja juttuja, vaan Myyrmäen tai ainakin tämän asunnon parasta cashew-karpalo ciabattaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s